Succesvol afvallen na de bevalling

Succesvol afvallen na de bevalling

Elke vrouw die zwanger is komt aan. Er groeit nieuw leven in je buik en dat brengt ook de nodige kilo’s met zich mee! Als je kleintje eenmaal gezond en wel ter wereld is gekomen, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk weer op je oude gewicht zijn. Maar je bent een wereldwonder als dat in één keer lukt! Houd met onderstaande punten rekening als je wilt afvallen na je bevalling. 

 

Ontzwangeren 

 

Een bevalling heeft een behoorlijke inbreuk op je lichaam. Neem dus echt even de tijd om goed te ontzwangeren. Je lichaam heeft zo’n 6 weken nodig om te herstellen, maar pas na een paar maanden zal het weer optimaal functioneren. Ga dus niet direct crashenen fanatiek sporten als je kleintje net is geboren, maar doe het even rustig aan. 

 

Als je een keizersnede hebt gehad, heb je gemiddeld langer dan 6 weken nodig om te ontzwangeren. Let er dan op dat je genoeg rust neemt en pas gaat sporten als de dokter of verloskundige hier toestemming voor geeft. Je moet jezelf echt de tijd geven om te herstellen!

 

Wat je wél direct kunt doen is gezond etenen alvast een klein beetje bewegen. Misschien heb je tijdens je zwangerschap wel ontzettende cravingsgehad. Na de bevalling is het tijd om weer een gezond voedingspatroon aan te houden.

 

Vermijd een crashdieet

 

Ben je volledig ontzwangerd? Wees ook dan niet te streng voor jezelf! Je hebt er net een kleintje bij gekregen, dus je hele leven is veranderd. En alle korte nachten, huilbuien, kraamvisite… het vergt behoorlijk wat energie om (pas) moeder te zijn! Wees lief voor jezelf.

 

Na 6 weken kun je best al nadenken over afvallen, maar geef jezelf wel de tijd en sport daarbij nog minimaal. Volg dus geen crashdieet, maar werk langzaamaan aan je gewicht door voornamelijk gezonde voeding te nemen. Je mag wel afvallen maar maximaal een halve kilo per week. 

 

Borstvoeding

 

Vooral als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je geen streng dieet volgt. Als je namelijk meer dan 0,5 kg afvalt, kunnen er afvalstoffen vrijkomen die in je moedermelk gaan zitten. En dat is niet goed voor je kleintje! Het is wel belangrijk om voldoende voedsel binnen te krijgen, omdat je zo ook genoeg melk kunt aanmaken. 

 

Ben je net bevallen? Geniet van de tijd met je kleintje! En geef jezelf vooral de tijd om te herstellen. Eet gezond, beweeg al wat en vraag vooral niet te veel van jezelf.

 

 

 

Terug naar homepage