Je immuunsysteem, weerstand en de rol van vitamines

Je immuunsysteem, weerstand en de rol van vitamines

Vitamines, gezond zijn en het immuunsysteem… Hierover wordt méér dan ooit gepraat op social media en televisie. Ook is er veel over te lezen in tijdschriften en kranten. En logisch ook, het is zo belangrijk om bewustwording te creëren over wat een goed werkend immuunsysteem voor je doet. De rol van vitamines hierin zijn ook erg belangrijk. Maar wat is dat eigenlijk een immuunsysteem? Hoe versterken we dit en wat kunnen vitamines hierin betekenen?

 

Je immuunsysteem is een ander woord voor je weerstand. Het is een unieke samenwerking tussen organen, cellen, eiwitten en antilichamen. En het beschermt je tegen bacteriën, virussen, infecties en andere ongewenste invloeden van buitenaf. Kort samengevat: een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat je niet ziek wordt. Als je je minder lekker voelt, word je je vaak pas bewust van die lagere weerstand. Maar weet dat je immuunsysteem altijd hard aan het werk is om jouw lichaam te beschermen.

 

Tips om je immuunsysteem te versterken zijn: Eet gezond en gevarieerd - slaap voldoende - beweeg en sport voldoende - voorkom stress - let goed op je hygiëne - stop met roken - drink voldoende - streef naar en behoud een gezond gewicht.

 

Een gezond en gevarieerd eetpatroon, met voldoende fruit en groente, geeft je alles wat je nodig hebt om je weerstand sterker te maken. Onderstaande vitamines spelen een hoofdrol:
Vitamine C: Sinaasappels en (vers) sinaasappelsap, tomaat, aardbei, rode en groene paprika en     broccoli zijn allemaal vitamine C-bommetjes.
Vitamine D: Zonlicht geeft ons, tussen maart en oktober, onze belangrijkste bron van vitamine D. In de winter is deze aanmaak erg laag of zelfs afwezig. De voorraad die je in de zomer hebt opgebouwd wordt dan door je lichaam gebruikt. Vul deze vitamine aan met een supplement.
Vitamine A: Deze vitamine helpt bij de ontwikkeling van witte bloedcellen. Zo helpt het je lichaam zich te beschermen tegen ziektekiemen. Het zit o.a. in donkere bladgroenten en ei.
Zink: o.a. in zeevruchten, rood vlees, pompoenpitten, eieren en kikkererwten. Let wel op je inname hiervan. Eet dit met mate, teveel ervan dagelijks is niet goed voor je.
IJzer: Zit vooral in groene groenten, noten, (onbewerkt) en volkorenproducten.

 

Voeding die je immuunsysteem nét wat extra een boost kunnen geven zijn: peccannoten: heerlijk door je salade. Champignons: een van de weinig plantaardige bronnen van vitamine D. Kies wel de witte variant. Lekker door je pasta of roerbakgerecht. Kaneel: helpt je sneller te herstellen van een griepje of verminderde weerstand. Lekker over je appeltje, je smoothie of yoghurt. Knoflook: werkt ontstekingsremmend. Slechts 1 teentje knoflook zorgt al voor een enorme boost! Heerlijk in pasta’s, roerbakgerechten, ovenschotels etc.

 

Naast gezonde voeding en  beweging, is ontspanning minstens zo belangrijk om je weerstand op peil te houden. Ook voldoening halen uit de dag en sociale contacten zijn belangrijk. Probeer zoveel mogelijk de tips na te leven en ga voor zoveel mogelijk verschillende kleuren als je fruit en groente gaat kopen. Zo maak je je maaltijd vrolijk en kun je je creativiteit ook kwijt in het bereiden ervan. Het versterkt je weerstand op een natuurlijke manier en het maakt je gelukkig en geeft ontspanning.

 

Liefs Sonja

Terug naar homepage